Dades de contacte

  • (34) 688 69 15 66
  • (34) 948 58 02 97
  • info@etxezuria.es

Entorn

Arizkun

Una de les poblacions històricament amb més pes de la Vall, tant pel seu important desenvolupament social i econòmic al llarg dels segles, com pel port i senyoriu dels seus nobles edificis, les seves tradicions ancestrals gelosament conservades, i la nodrida aportació de personatges significatius per la història.
A més del nucli urbà Arizkun té un gran nombre de barris no menys importants. Els els esmentarem: Bozate, Ordoki, Pertalas, Sant Blas, Bergara, Aintzialde, Otsanaiz, Erniegi, i Aritzakun. A aquest últim pertanyen també algun dels caserius de Urritzate, encara que aquesta petita vall es faci per Erratzu.
Allà pel 1366 tots els seus habitants figuren com a gentilhomes, i al segle XVIII era el nucli més poblat de Baztan, amb 114 veïns, 31 habitants, 21 cases de pobres i 5 palaus.
A principis del segle XX tenia amb fàbrica de espelmes de cera, metge, farmàcia, dos mestres, ferreria, sabateria, dues xocolateries, cinc despatxos de vins i licors, tres tavernes, posada i dues ventas (botiga-restaurant): Laurentx i Ikatzatea.
» Més informació a la pàgina web
valledebaztan.com

Baztan

Bressol del mil·lenari euskara, terra d’artesans, agotes, indians, palaus senyorívols, gentilhomes, aventurers i contrabandistes, l’anomenada Suïssa navarresa posseeix tresors naturals com extenses fagedes, crestes escarpades, intricats barrancs, regates cristal·lines, estacions prehistòriques i racons meravellosos com les petites valls d’Aritzakun i Urritzate, indiferents al pas del temps sota l’ombra del sentinella Alkaxuri, enlairada i airosa piràmide que algú va batejar com el més bell cim d’Euskal Herria.
La nostra Vall, situat al Nord de la península ibèrica en ple cor d’Euskal – Herria, limita amb la muga (frontera) francesa, i és amb els seus 376,81 Km2 el més extens dels 265 municipis navarresos, i una de les valls pirinenques per excel·lència, tant per tradició i cultura com pel seu intricat relleu, antesala d’uns altres (Alduides, Salazar, Roncal…) no menys impressionants.
La Vall està formada pels 14 tradicionals llocs (poblets) i la Vila d’Amaiur, la qual es va unir a la Vall allà pel 1969, diversos barris i agrupacions de caserius, i nombroses bordes disseminades, sumant els 8.000 habitants actuals (9.234 h. en 1900, 9.680 en 1930, 8.670 en 1970, i 8.300 en 1982). Això equival a una densitat de població de 20,72 hab/km2. Es tracta per tant de la típica vall d’emigració i èxode rural, com tantes d’altres.

TOP